Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Τι σημαίνει ουσιαστικά "πίστη"...με τα λόγια του Ευαγγελίου«Ό, τι είναι ευγενικό, σωστό, αγνό, γεμάτο χάρη…αναλογιστείτε αυτές τις αξίες» (προς Φιλιππισίους 4-8)                 «Μα αν κάποιος έχει όλα τα αγαθά του κόσμου και βλέπει τον αδελφό να βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης, όμως κλείνει την καρδιά του σε αυτόν, πως τον αφορά η αγάπη του Θεού;» (κατά Ιωάννη, 3-17)

Πίστη…σημαίνει αλληλεγγύη
Η αγάπη για τον συνάνθρωπο δεν είναι η ελεημοσύνη,  η φιλανθρωπία, όπου σώζουμε κάποιον από την απόλυτη ένδεια και την πείνα, προσφέροντας υλικά αγαθά που δεν χρειαζόμαστε πια και χρήματα. Είναι το να δημιουργούμε συνθήκες υποστήριξης, ηθικής και υλικής, ώστε ο συνάνθρωπός μας, να μην νιώσει ποτέ ξανά την ανάγκη για βοήθεια. Είναι το να βοηθάμε την οικογένεια μας ώστε να μην απελπιστεί και να δίνουμε ελπίδα και προοπτική για το μέλλον, στην κοινότητα όπου ζούμε, ως θετικοί παράγοντες αλλαγής του κατεστημένου. Είναι το να είμαστε φορείς απίστευτης υποστήριξης στον άνθρωπό μας, χωρίς να τον κάνουμε ένα εξαρτημένο ανδράποδο των υλικών αναγκών του και χωρίς να ζητάμε τίποτα παραπάνω από τον πλούτο της αγάπης του. Είναι το να γαλουχήσουμε το παιδί μας να μην αποζητά χιλιάδες μικρά αντικείμενα που προσδιορίζουν το επίπεδο ζωής του, αλλά να το ωθούμε να ζει με λίγα, μέσα από τον πλούτο των συναισθημάτων, των γνώσεων και των εμπειριών του στη ζωή. Όλα τα άλλα είναι περιττά και επουσιώδη, όταν πιστεύεις με την ψυχή σου.
«Δώσε ελεύθερα και θα γίνεις πιο πλούσιος, αν είσαι τσιγκούνης θα χάσεις τα πάντα. Οι γενναιόδωροι θα ευημερήσουν,  όσοι δίνουν απλόχερα θα λάβουν πλούσιες απολαβές» Παροιμίες 12, 24-25

Πίστη…σημαίνει προσφορά, γενναιοδωρία
Όσο περισσότερο μοιραζόμαστε τις πηγές πλούτου με τους συνανθρώπους μας, τόσο περισσότερο συμβάλλουμε σε μια παγκόσμια ισορροπία πηγών πλούτου και συνεπακόλουθα σε μια πιο δίκαια κοινωνία. Οι άνθρωποι που δεν γαντζώνονται σφιχτά σε υλικά αγαθά που δεν χρειάζονται πια, ειδικά σε καιρό κρίσης, κάνουν χώρο στην ικανοποίηση άλλων πνευματικών αναγκών και ηθικών επιθυμιών, γεγονός που τους κάνει καλύτερους ανθρώπους. Επίσης είναι φανερό ότι δεν πάσχουν από την σύγχρονη ψυχική ασθένεια της (ανελέητα καταναλωτικής) κοινωνίας, τον «αποθησαυρισμό», δηλαδή είναι περισσότερο ψυχικά υγιείς. Οι άνθρωποι που πάσχουν από «διαταραχή αποθησαυρισμού» γίνονται απίστευτα δυστυχισμένοι όταν χάνουν το κουκούλι των σκουπιδιών που έχουν μαζέψει και θεωρούν σημαντικά και του ανθυγιεινού χάους μέσα στο οποίου ζουν.

«Δώστε στα παιδιά την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν, έτσι ώστε όταν μεγαλώσουν να μην χάσουν τον δρόμο τους» (Παροιμίες 22,6)

Πίστη…σημαίνει καθοδήγηση
Η προσωπική ευθύνη ενός  γονιού που είναι χριστιανός είναι να δώσει στο παιδί του αξίες και αρχές, που μπορεί να το διαφοροποιούν από την υπόλοιπη κοινωνία αλλά σίγουρα δημιουργούν γερά θεμέλια για το μέλλον του και την διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Όταν ο γονιός υποχωρεί στις επιταγές της κοινωνίας, χωρίς να ενδιαφερθεί για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις ανάγκες και την προσωπικότητα του παιδιού του, δεν διαμορφώνει συνειδήσεις και παιδικό χαρακτήρα. Το παιδί νιώθει μοναξιά, εντείνεται το αίσθημα του αβοήθητου, δεν υπολογίζει κανείς την γνώμη του γονιού και τις πολύτιμες συμβουλές του, ενώ θεωρείται από το παιδί του «απών». Καλύπτοντας μόνο τις υλικές ανάγκες ενός παιδιού, δεν γινόμαστε γονείς αλλά απλά οι μακρινοί κηδεμόνες του.«Γιατί γνωρίζω τα σχέδια που έχω για σένα, ανακοίνωσε ο Κύριος, σχέδια για ευημερία και όχι να σου κάνω κακό, σχέδια να σου δώσω ελπίδα και ένα μέλλον» (Ιερεμίας 2-31)

Πίστη…σημαίνει ελπίδα για το μέλλον
Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν χαμένοι μέσα στην καθημερινότητα και τα προβλήματα, χωρίς κατεύθυνση και χωρίς μια συγκεκριμένη αποστολή στη ζωή. Το να επιζήσουμε στην καθημερινότητα δεν είναι στόχος, ούτε θα έπρεπε να αποτελεί αυτοσκοπό. Ο καθένας μας είναι φτιαγμένος για να γίνει και να κάνει κάτι σπουδαίο, να αναδείξει την διαφορετικότητα του και να ξεπεράσει τα όρια του εαυτού του, αρκεί να κάνει την προσπάθειά του μέχρι τέλους. Η ευημερία της κοινότητας στην οποία ανήκουμε, η προσφορά και η αλληλεγγύη, είναι στόχος που θα ωφελήσει τους άλλους ανθρώπους και θα μας δώσει ελπίδα για το μέλλον και αυτοπεποίθηση σχετικά με την  αξία μας.


«Θα με αναζητήσεις και θα με βρεις όταν με αναζητήσεις με όλη σου την καρδιά» (Ιερεμίας 29-13)

Πίστη…σημαίνει προσωπική σχέση με τον Θεό
Η προσωπική αναζήτηση του Θεού μπορεί να μας φέρει σε αντιπαράθεση με μερικά ερωτήματα για τον εαυτό μας, την οικογένεια μας, τα κίνητρα των άλλων και τις προσωπικές μας ευθύνες. Μπορεί σε αυτό το ταξίδι αυτοαποκάλυψης να νιώσουμε έκπληξη, απέχθεια και ευγνωμοσύνη, για ό,τι γνωρίζουμε για πρώτη φορά. Τίποτα, πάντως, δεν μας προετοιμάζει γι αυτό που θα μάθουμε και θα ακούσουμε, ούτε για τις αντιδράσεις μας απέναντι σε όλα αυτά. Αν ο στόχος μας δεν είναι μια στείρα διαδικασία αυτογνωσίας, το ξεκίνημα μιας μεγάλης περιπέτειας που θα ικανοποιήσει το ανήσυχο πνεύμα μας, ο εφησυχασμός μιας αναδυόμενης «πνευματικότητας»και η ικανοποίηση της περίεργης φύσης του (μάλλον διεστραμμένου) εαυτού μας, αλλά απλά η προσφορά στους άλλους και η λαχτάρα να ενωθούμε με την πηγή της αγάπης, ίσως να έχουμε ελπίδες να βρούμε μέσα στην καρδιά μας, σταγόνες από αυτό που αναζητούμε και να το αναδείξουμε ως απόσταγμα των σκέψεων και της κοσμοθεωρίας μας, της πίστης μας στο Θεό.
«Θα σου δώσω μια νέα καρδιά και θα βάλω ένα καινούριο πνεύμα μέσα σου, θα αφαιρέσω από σένα την καρδιά από πέτρα και θα σου δώσω μια καρδιά από σάρκα…Και θα βάλω το Πνεύμα μου μέσα σου και θα σε παρακινήσω να ακολουθήσεις τα κηρύγματά μου, να προσέχεις και να ακολουθείς τους νόμους μου. Θα ζήσεις στην γη που έδωσα στους προγόνους σου, θα είστε οι άνθρωποι μου και θα είμαι ο Θεός σας. (Ιεζεκιήλ  36,26-28)

Πίστη…σημαίνει εμπιστοσύνη στο Θεό, ανθρωπιά και διάθεση για αλλαγή
Όταν χάνουμε το θάρρος μας, σε καιρούς κρίσης και δοκιμασίας, όσο και αν απομακρυνθούμε από τον Θεό, πάντα είμαστε μόλις ένα βήμα μακριά Του. Αρκεί να τολμήσουμε να κάνουμε αυτό το βήμα και να εμπιστευτούμε τα σχέδιά που έχει για μας και για την κοινωνία που ζούμε. Χωρίς αλλαγή στα συναισθήματα (καρδιά) και το πνεύμα (νους), δεν υπάρχει ταπείνωση και υποταγή και δεν υφίσταται καμία αλλαγή στην ζωή μας. Η προσπάθεια για την καλλιέργεια του εαυτού μας , αφορά εμάς, την ποιότητα της ζωής μας και επηρεάζει όλους τους άλλους γύρω μας.
«Φύλαξε τη ακεραιότητα της καρδιάς σου πάνω από όλα, γιατί καθορίζει την πορεία της ζωής σου» (Παροιμίες 4-23)

Πίστη…σημαίνει αντίδραση, αντίσταση στους πειρασμούς
Το να γινόμαστε συνεχώς αθύρματα των επιταγών μιας διεφθαρμένης κοινωνίας, που δεν έχει όρια στην κακία και στο κυνήγι της απόλαυσης, μας έχει φτάσει στο σημείο των ζώων που ξεσκίζουμε τις σάρκες των διπλανών μας και δεν έχουμε έλεος για τους ταπεινούς. Το να ακολουθούμε τον δικό μας προσωπικό δρόμο, να έχουμε προσωπική επαφή με τον Θεό και να φυλάσσουμε την ακεραιότητα των αποφάσεων και των συναισθημάτων μας, μας δίνει την δυνατότητα να αγωνιστούμε πιο δυναμικά απέναντι στην αδικία και να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά όπου  μπορούμε, με καθαρή καρδιά. Γινόμαστε πιο άξιοι όταν ο πιο αυστηρός κριτής μας είναι ο εαυτός μας, αποφεύγοντας λάθη που θα πληγώσουν τους άλλους.
2 σχόλια:

  1. Λένα, ο Κύριος μας να σ'ευλογει, η σελίδα σου ειναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ,
    και τα μηνύματα σου χαρίζουν ΕΛΠΙΔΑ και ΖΩΗ. Αμην!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συστηνω στους φιλους μου το καταπληκτικο μηνυμα της Λενας Ζαφειριου, και ας μου επιτραπει να τονισω οτι η πιστη που Σωζει ειναι το ΑΝΟΙΓΜΑ της ΚΑΡΔΙΑΣ στον Χριστο γιατι ολοι λενε οτι εχουν "εμπιστοσύνη στο Θεό, ανθρωπιά και διάθεση για αλλαγή" αλλα λιγοι ειναι αυτοι πραγματικα απαντουν το καλεσμα του (Αποκαληψη 3:20) που ανοίγουν την καρδια τους και σωτηρα και Κυριο τους τον δεχονται, που θα τον δεχτουν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...