Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Insight problem solution in Gestalt therapy - Μια μορφή ψυχοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσει μια χώρα


Προβλήματα της καθημερινότητας δεν λύνονται πάντα με δομημένο τρόπο. Δεν έχουν ξεκάθαρες, καθορισμένες  με μαθηματικό τρόπο, λύσεις που υπαγορεύονται από το ίδιο το πρόβλημα και λύνονται μέσα από την μελέτη του. Τέτοια προβλήματα, συνήθως, δεν ακολουθούν καθορισμένη ατραπό λύσης. Όμως, τα άτομα, τα λύνουν πολύ συχνά, χρησιμοποιώντας την επινοητικότητα τους. Μάλιστα, τα λύνουν ενώ δεν γνωρίζουν πως ακριβώς σκέφτηκαν την διαδικασία της επίλυσης.
Αυτό είναι ένα φαινόμενο, που ονομάζεται από τους ψυχολόγους της Gestalt θεραπείας, έμπνευση ή φώτιση (insight). Η έμπνευση αυτή συχνά αναφέρεται σε έναν νέο τρόπο να δει κανείς το πρόβλημα που πρέπει να λύσει. Να το δει κάτω από μια νέα οπτική γωνία, που θα είναι διαφορετική από τη συνήθη θεώρηση, μακριά από τις προηγούμενες συνδέσεις. Συχνά φαίνεται να εμφανίζεται η λύση από το πουθενά, αν και προήλθε από κοπιαστική επεξεργασία και σκέψη.
“Οι ψυχολόγοι της θεραπείας Gestalt πίστευαν ότι η φώτιση ήταν «κάτι διαφορετικό», αλλά δεν πρότειναν καμία εξήγηση γι’ αυτό. Μια εναλλακτική θεώρηση είναι ότι δεν ήταν κάτι ξεχωριστό αλλά ότι αποτελεί την πραγμάτωση μιας από τις τρεις διαδικασίες: επιλεκτική αποκωδικοποίηση (επιλογή ανάμεσα σε εκείνες τις πλευρές του προβλήματος που είναι σχετικές και όσες δεν είναι- μόλις τα σημαντικά κομμάτια του προβλήματος αναγνωριστούν, η επίλυση του προβλήματος γίνεται προφανής), επιλεκτική σύγκριση (νέα αντίληψη του πως συνδέονται νέες πληροφορίες με πράγματα που ήδη γνωρίζουμε- χρήση αναλογιών), επιλεκτικός συνδυασμός (συνδυασμός πληροφοριών με ένα πρωτότυπο και παραγωγικό τρόπο.)”
H Gestalt θεραπεία επικεντρώνεται στο παρόν και επιλύει προβλήματα του παρελθόντος, χωρίς να αναφέρεται σ’ αυτό. Αυτό δεν συμβαίνει για να διευκολυνθεί μια διαδικασία λήθης. Επίσης δεν σταματά την εστίαση κριτικής ματιάς, πάνω στα προβλήματα. Δεν εμποδίζει, ακόμα την εκδήλωση της αίσθησης δικαιοσύνης, δεν σταματά την ορθή απόδοση ευθυνών σε όποιον αναλογούν. Και δεν αναχαιτίζει την επιβολή τιμωρίας.
Απλά, η συγκεκριμένη θεραπεία, βοηθά στην συνειδητοποίηση των λάθος επιλογών και των συνεπειών τους στο παρόν, ώστε, μετά από σύντομη ανάλυση και ενθάρρυνση, μέσα από τη διαδικασία του role playing, να αναληφθούν πλήρως αυτές οι ευθύνες από τον θεραπευόμενο, και να πάψει η νεύρωση. Let the healing begin….after we eliminate the guilt.
Πιστεύω ότι η ένταση, η απελπισία, η απογοήτευση, το άγχος που προκαλεί η ελληνική οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να μειωθεί, αφού πρώτα κατανοηθούν οι αίτιες, γίνει αλλαγή της νοοτροπίας και υπάρξει δικαιοσύνη για χιλιάδες αδικημένους πολίτες. Όμως, πρέπει να βιώσουμε την απελπισία, για να επιλέξουμε την λύση που ταιριάζει στον καθέναν μας για να επιβιώσει. Όλα τα μέσα και τα εργαλεία υπάρχουν, μαζί με ένα ανεπανάληπτο περιβάλλον και μια ισχυρή θέληση για ζωή. Τα προβλήματα θα επιλυθούν, αρκεί να είμαστε έξυπνοι και επινοητικοί. Μέχρι τότε, η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα και η αντοχή της ψυχικής μας υγείας θα δοκιμάζονται, αν δεν καταφέρουμε να κατανοήσουμε ότι όλα τα αρνητικά κομμάτια του προβλήματος είναι ψυχολογικά συναισθήματα που πρέπει να τα ζήσουμε με όλη τους την ένταση, στο παρόν, για να γίνουν κατανοητά. Και τότε, μετά από πολλή προσπάθεια και στέρηση, θα αλλάξουν όλα.

Βιβλιογραφία:
Κλινική Ψυχολογία, διάγνωση πρόληψη και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών (σελ 119) Παρασκευόπουλος
Psychology Instant Notes, (p 142-143) Christensen, Wagner, Halliday, BIOS Scientific Publishers

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...