Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Μορφολογική Gestalt Ψυχοθεραπεία- Let The Healing BeginGestalt ψυχοθεραπεία αναφέρεται στην ολότητα, την οργάνωση της συνολικής μορφής. Οικοδόμηση ενός gestalt  σημαίνει σύνθεση επιμέρους στοιχείων σε ένα σύνολο, ώστε να αποκτήσουν νόημα. Από τον Frederick Perls υποστηρίζεται ότι η έλλειψη οργάνωσης του συνόλου της εμπειρίας μας (αντιλήψεις, σκέψεις συναισθήματα ως ολότητα) δημιουργεί τη νεύρωση. Αυτή η έλλειψη οργάνωσης εμποδίζει την απόλυτη επίγνωση, ώστε το άτομο δεν αντιλαμβάνεται σωστά ούτε τον εξωτερικό κόσμο, αλλά ούτε και τις λειτουργίες του σώματος του. Καταπνίγει την ελεύθερη έκφραση των αναγκών του και δεν έχει επαφή με το παρόν. Η θεραπεία βάζει ως στόχο να γίνει το άτομο «ένα αυθεντικό, εκφραστικό, υπεύθυνο και αισθαντικό ανθρώπινο πλάσμα».
Η διαδικασία του να έρθει κάποιος , σε επαφή με κάθε ένα από τα πέντε επάλληλα «στρώματα» της νεύρωσης του είναι ψυχικά επώδυνη, προϋποθέτει αλλαγές και χρειάζεται καθοδήγηση, στήριξη και ενθάρρυνση από το θεραπευτή.  
Ο θεραπευόμενος περνάει από το «υποκριτικό στρώμα», όπου ζει κάτω από την μάσκα του ψεύτικου εαυτού του, παίζοντας διάφορους ρόλους και «παιγνίδια».
Μεταφέρεται στο «φοβικό στρώμα» όπου δυσανασχετεί για την υποταγή που είχε σε «πρέπει» και «δεν πρέπει» των άλλων, αλλά ακόμα αντιστέκεται στην αλλαγή.
Έτσι περνάει στο «αδιέξοδο» όπου νιώθει ασήμαντος, ενώ φτάνει στην «ενδόρρηξη» όπου στρέφει τα συναισθήματα του προς τα μέσα, παγώνει και ακινητοποιείται.
Τελικά η ενεργοποίηση και ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων του έρχεται, ενώ φτάνει στο «εκρηκτικό στρώμα», («όσο αφύσικη και απαράδεκτη και αν γίνεται η συμπεριφορά του»). Τότε γίνεται «η αναγκαία μορφολογική αλλαγή και η συμπλήρωση των κενών της εμπειρίας που χρειάζονται για την καταπολέμηση της νεύρωσης.»

Βιβλιογραφία:
Κλινική Ψυχολογία, διάγνωση πρόληψη και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών (σελ 119) Παρασκευόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...