Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Stand by me


Η ήρεμη δύναμη που αλλάζει τον κόσμο, αρχίζοντας από τον εαυτό μας

Όταν μαθαίνουμε μια κακή διάγνωση, όταν γεννιέται ένα καθυστερημένο παιδί, όταν λείπει από δίπλα μας ένας δικός μας άνθρωπος ενόσω παλεύει με μια αρρώστια απειλητική για τη ζωή του, όταν πεθαίνει κάποιος που γνωρίζουμε, κάνουμε την ερώτηση; «γιατί ο Θεός άφησε να συμβεί κάτι τέτοιο;». Με θυμό, καταδικάζουμε την φανερή αδικία και συχνά καταδικάζουμε επίσης το εαυτό μας στην διακοπή επικοινωνίας με τον ίδιο το Θεό. Η σωστή ερώτηση όμως θα έπρεπε να είναι: «Τι θα πρέπει να γίνει ώστε η κοινωνία μας να είναι έτοιμη να ενσωματώσει το καθυστερημένο παιδί;» Ή να στηρίξει αποτελεσματικά τον άρρωστο που πρωτοδιαγνώστηκε και να τον περιβάλλει με αγάπη και πρακτικές συμβουλές, να μην φοβηθεί τον επερχόμενο θάνατο και να συνοδεύσει τον ασθενή τελικού σταδίου με παρρησία, στο ταξίδι του προς το τέλος της ζωής; Γιατί όλα αυτά, δείχνουν την συνοχή και την ωριμότητα της κοινωνίας των ανθρώπων και όχι την έλλειψη επικοινωνίας με το Θεό.
Κάθε άνθρωπος, που ένιωσε ποτέ απελπισία, μέσα στα πλαίσια ψυχοπιεστικών καταστάσεων και είδε να χάνεται η μαγεία της ζωής μέσα από τα χέρια του, αναρωτήθηκε τα ίδια ερωτήματα. Ξέχασε για λίγο ότι ο Θεός ήταν πάντα εκεί, λύγισε και ζήτησε να τελειώσει το μαρτύριο και να αρθεί από πάνω του το βάρος, έστω και αν αυτό σήμαινε ότι πρέπει να τελειώσει το ωραίο ταξίδι της ζωής. Όμως η επίλυση της κρίσης, βρισκόταν μέσα του, όπως ακριβώς ο Θεός κοιμόταν κρυμμένος στα μύχια της ψυχής του.
 Όταν ανακαλύπτει ξανά, με μια λογική και συνάμα συναισθηματική έκπληξη, ότι ο Θεός είναι πάντα εκεί, μέσα του, έρχεται η στιγμή της συνειδητοποίησης των ψυχικών αποθεμάτων, που δημιουργούνται αέναα και αποθηκεύονται ως εμπειρίες, αρκεί να τις αξιοποιήσει θετικά. Αφήνει, επιτέλους, τον πόνο να του δείξει έναν δρόμο ζωής που πριν δεν έβλεπε, γιατί δεν τον αφορούσε. Να δει, ίσως, το φως στο τέλος του τούνελ της ανερμάτιστης ζωής του. Να ανακαλύψει την σημασία της ύπαρξης των άλλων ανθρώπων στη ζωή του. Να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα του συνόλου των επιλογών της ζωής του. Να δει μέσα από τον καθρέπτη της ζωής των άλλων, την προσωπική του αλήθεια: ότι είναι ασήμαντος και την ίδια στιγμή σημαντικός, αν αποφασίσει να νοηματοδοτήσει τη ζωή του με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι χρήσιμος και για τους συνανθρώπους του. Τελικά, μια «απόδειξη ύπαρξης του Θεού είναι η δύναμη, με την οποία συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν ασυνήθιστα πράγματα και ανακαλύπτουν μέσα τους δυνάμεις που δεν ήξεραν ότι υπάρχουν.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...