Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Για όσους μάχονται για τη ζωή τους (σύνδρομοΤουρέτ)"Υπάρχει μια οργανική, μια υπαρξιακή, μια σχεδόν θεολογική πίεση πάνω στην ψυχή του τουρετικού, είτε μπορεί να κρατηθεί ολόκληρη και κυρίαρχη, είτε να παρασυρθεί, κατειλημμένη και αποπροσωποποιημένη, από την οποιαδήποτε αμεσότητα και παρόρμηση. Ο τουρετικός, λοιπόν, είναι αναγκασμένος να πολεμά, όπως κανένας άλλος, απλώς για να επιβιώσει, για να γίνει άτομο, και να επιβιώσει σαν τέτοιο, αντιμέτωπος με τη διαρκή ενόρμηση. Μπορεί από την πρώτη παιδική ηλικία, να είναι αντιμέτωπος με εξαιρετικά εμπόδια για την εξατομίκευσή του, στην εξέλιξη του ως πραγματικού ατόμου.


Το θαύμα έγκειται στο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το πετυχαίνει, γιατί οι δυνάμεις της επιβίωσης, της θέλησης για επιβίωση σαν ένα ξεχωριστό μη αλλοτριώσιμο άτομο είναι, απόλυτα, οι μεγαλύτερες δυνάμεις της ύπαρξης μας: δυνατότερες από οποιεσδήποτε ορμές, δυνατότερες από την αρρώστια. Η Υγεία, η μαχόμενη υγεία, είναι συνήθως νικητής."


'Ολιβερ Σακς, νευροψυχολόγος (από το βιβλίο: Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο - ιστορία: Οι δαιμονισμένοι)


Tourette: σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από υπερκινητικότητα, ανυπομονησία, εριστικότητα, χυδαίο και ταυτόχρονα ευφυέστατο θράσος, τικ σε μορφή κρίσεων, αλλά και ανώτερη ευφυΐα, ευστροφία, δύναμη χαρακτήρα και πρακτικό πνεύμα. Με οργανική αιτιολογία, αποτελεί μια νευρολογική βλάβη, που στις ήπιες μορφές της (1ή 2 συμπτώματα) παραμένει αδιάγνωστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...